Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 
. . ... Deutsche Telekom

 

Η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη και ο πολιτικός εκπρόσωπος του Κινήματος για θέματα Μεταφορών και Επικοινωνιών, Νίκος Σηφουνάκης, σχετικά με την συμφωνία ΟΤΕ και Deutsche Telekom, έκαναν την ακόλουθη δήλωση:
Η κυβέρνηση, δια στόματος των αρμοδίων υπουργών της, κ.κ. Αλογοσκούφη και Χατζηδάκη, εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή της για τους όρους εκχώρησης του ελέγχου και της διοίκησης του ΟΤΕ στην DT.
Η κυβέρνηση, αφού κατήργησε όλες τις ασφαλιστικές δικλείδες που υπήρχαν μέχρι το 2004 και θωράκιζαν τον ΟΤΕ από επιθετική εξαγορά, κατόρθωσε το ακατόρθωτο, δηλαδή:
• Το Ελληνικό Δημόσιο εισπράττει μόλις 442 εκατ. ευρώ, δηλαδή μόλις 4,4% της χρηματιστηριακής αξίας του ΟΤΕ. Ποσό σχεδόν τρεις φορές μικρότερο από το ποσό που κατέβαλε η COSMOTE για την εξαγορά της ΓΕΡΜΑΝΟΣ.
• Εκχωρεί το μάνατζμεντ στην DT αντί πινακίου φακής. Tο υπερτίμημα που λαμβάνει το Ελληνικό Δημόσιο είναι περίπου 140 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί μόλις στο 1/5 των κερδών του ΟΤΕ για το 2007. Την ίδια ώρα, ο «προξενητής» της συμφωνίας είναι αυτός που εισπράττει το υπερτίμημα των 600-800 εκατ. ευρώ.
• Ο ΟΤΕ υποβιβάζεται, από ισχυρό περιφερειακό παίκτη, τη μεγαλύτερη τηλεπικοινωνιακή επιχείρηση της Ν.Α. Ευρώπης με θυγατρικές και παρουσία σε 5 χώρες, σε δορυφόρο της DT.
Οι κυβερνητικοί ισχυρισμοί, περί συνδιοίκησης και διασφάλισης του Ελληνικού Δημοσίου, αποδεικνύονται κενό γράμμα, αφού:
• Η DT θα έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο για όλες τις σημαντικές αποφάσεις. Το μάνατζμεντ του ΟΤΕ, όπως ρητά αναφέρεται στην ανακοίνωση της DT, παραχωρείται πλήρως στον γερμανικό όμιλο, ο οποίος θα επιλέγει τον Διευθύνοντα Σύμβουλο. Όλες οι εκτελεστικές αρμοδιότητες εκχωρούνται στην Εκτελεστική Επιτροπή, στην οποία προεδρεύει ο Διευθύνων Σύμβουλος και στην οποία συμμετέχουν η DT και το Ελληνικό Δημόσιο, με δύο μέλη η κάθε πλευρά. Στην περίπτωση ισοψηφίας, υπερισχύει η ψήφος του Διευθύνοντος Συμβούλου, δηλαδή του εκλεκτού της DT.
• Η τιμολογιακή πολιτική του ΟΤΕ καθορίζεται πλέον από την εκτελεστική διοίκηση του Οργανισμού, δηλαδή τον Διευθύνοντα Σύμβουλο. Η ΕΕΤΤ απλά θα εγκρίνει τις όποιες αποφάσεις.
• Η DT δήλωσε ξεκάθαρα ότι ο γερμανικός όμιλος θα προχωρήσει στην πλήρη ενοποίηση του ΟΤΕ στις οικονομικές της καταστάσεις, με ιδιαίτερα θετικές επιδράσεις στα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου της DT. Επιβεβαιώνεται και με αυτόν τον τρόπο ότι η DT θα έχει τον πλήρη έλεγχο του ΟΤΕ.
Είναι ανησυχητικό ότι η συμφωνία προδιαγράφει τις κρυφές προθέσεις της κυβέρνησης να μειώσει σταδιακά περαιτέρω τη συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου στον ΟΤΕ, με επαχθείς όρους για το Δημόσιο. Ο κ. Αλογοσκούφης απλώς θολώνει τα νερά, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης.
Η καθυστέρηση της δημοσιοποίησης της συμφωνίας είναι ανεπίτρεπτη και γεννά πλήθος ερωτηματικών για το τι άλλο κρύβεται.
Η κυβέρνηση είναι υπόλογη απέναντι στον Ελληνικό λαό, τόσο για την απόφασή της να εκχωρήσει τον δημόσιο έλεγχο και τη διοίκηση του ΟΤΕ σε μια εταιρεία ξένων κρατικών συμφερόντων, όσο και για την αδιαφανή και ασύμφορη διαδικασία.
----------------
Διαφορά των 29,75 ευρώ/μετοχή από τα 20,4 ευρώ/μετοχή που ήταν η τιμή κλεισίματος του ΟΤΕ στο Χ.Α. στις 14/5/08.
Διαφορά των 26 ευρώ/μετοχή από τα 19,14 ευρώ/μετοχή που ήταν η τιμή κλεισίματος του ΟΤΕ στο Χ.Α. στις 14/3/08.